Jste zde

Domů » Zillertal Arena - Gerlos

Dovolená v Zell am Ziller

Železniční stanice v Zell am Ziller, Rakousko
Autor: Golf Bravo

Obec Zell am Ziller se rozkládá v malebném údolí Zillertal v Tyrolsku v nadmořské výšce 575 m.

V sousedství Zellu najdete mimo jiné další zajímavá místa jako je Hippach nebo Ramsau im Zillertal.

Již v 8. století sem mniši z Gerloského průsmyku začali přivádět budoucí obyvatele údolí a v Zellu byla postavena mnišská cela, na níž dává vzpomenout mnich vyobrazený na městském znaku.

V roce 1188 byl pak poprvé písemně uveden název "Celles". Když bylo v 16. století u Hainzenbergu objeveno zlato, obec nabyla mnohem většího významu.

Dnes místo nabízí skvělé podmínky nejen pro zimní, ale i pro letní dovolenou. Najdete tu velký výběr ubytování, od jednoduchých apartmánů, přes horské penziony až po komfortní hotely.

Nuda v Zell am Zilleru opravdu nehrozí. Najdete tu třeba stanici nostalgické Zillertalské železnice a jízda tímto vlakem rozhodně stojí za to.

Jestli se vám to bude zdát poněkud pomalé, můžete si vyzkoušet třeba bobovou dráhu "Arena Coaster", kde si užijete skutečně velkou porci adrenalinu a zábavy. Nachází se u dolní stanice lanovky Rosenalmbahn a s délkou 1.450 metrů je plná ostrých zatáček a skoků.

Jiným zajímavým místem v Zellu je starý pivovar "Zillertal Bier", založený již roku 1500, a tím nejstarší soukromý pivovar v Tyrolsku.

Sportovní nabídka pak začíná přímo v obci: "Fun- und Freizeitpark" nabízí na ploše 45.000 m2 tenisové kurty, bowling, plážový volejbal, dobrodružné hřiště, minigolf, Fun-Court pro basketbal a streetball, fotbalové hřiště a mnoho dalšího.

Venkovní bazény pak nabízejí maximální potěšení pro všechny plavce a milovníky koupání: Je zde sportovní bazén, kanál s divokou vodou, skluzavky, travnaté plochy k opalování a ještě mnohem více. K občerstvení je připravena kavárna s restaurací a s dětským koutkem.

V místě je celá řada příležitostí pro turistiku a horolezectví, jako je například lezení na Gerlosstein, a také trasy pro horská kola. Svět hor v okolí Zellu je ideálním místem, kde načerpáte klid a novou sílu.

Pro cykloturistiku a pěší turistiku v údolí se bezpochyby hodí i Zillertalská promenáda, vedoucí až k Mayrhofenu a ke Strassu, která a je udržována v perfektním stavu i v zimě.

Překrásnou horskou přírodu můžete obdivovat při toulkách po místních cestách nebo horských stezkách, kterých zde najdete nepřeberné množství.

Ale je zde pochopitelně zaručena i spousta zimní zábavy. Když se v roce 2000 propojila lyžařská střediska Zell, Gerlos, Hochkrimml, Gerlosstein a Königsleiten, vznikla Zillertal Arena, největší lyžařské středisko v Zillertalu. Z obce se dostanete nahoru ke sjezdovkám lanovkami Rosenalmbahn nebo Karspitzbahn.

Zillertalský areál nabízí ty nejlépe upravené sjezdovky pro lyžaře a snowboardisty a útulné horské chaty pak nabízejí příjemný odpočinek. Celkem je k dispozici 143 km sjezdovek a 52 moderních vleků a lanovek.

Pokud z nedalekého Hainzenbergu nahoru vyjedete lanovkou Gerlossteinbahn, je pak pro vás připravena nejdelší sáňkařská dráha v Zillertalu s délkou 7 kilometrů. V nabídce je i řada dalších zimních sportů, například běžky, zimní turistika nebo bruslení.

Náš tip: První neděli v květnu se v obci koná známý Gauderfest, jedna z nejstarších lidových slavností v Tyrolsku. Kromě slavnostního průvodu a nejrůznějších soutěží se tu při této příležitosti vaří a čepuje speciální silné černé pivo "Gauderbockbier".

Pohled na sjezdovky v Zell am Ziller
Autor: ,jetzt

Místo

Dolní stanice lanovky Rosenalmbahn, Zell am Ziller 47° 14' 14.0496" N, 11° 53' 58.038" E
Location

Zillertal na Facebooku